Już w sobotę święcenie pokarmów. Tych 7 rzeczy nie może zabraknąć w koszyczku
Wielkanoc 2025 przypada na 20 i 21 kwietnia. Święcenie pokarmów odbywa się w Wielką Sobotę (19.04.2025 r.), czyli dzień przed Niedzielą Zmartwychwstania Pańskiego. To stara i głęboko zakorzeniona w polskiej tradycji praktyka, która ma charakter błogosławieństwa jedzenia, jakie spożywane będzie podczas śniadania wielkanocnego w Niedzielę Zmartwychwstania. Dla katolików to nie tylko piękny zwyczaj, ale też akt wiary – prośba o boże błogosławieństwo dla domu i rodziny oraz wdzięczność za dary, które otrzymujemy. Sprawdź, co powinno trafić do koszyczka ze święconką.
Co włożyć do wielkanocnego koszyczka? 7 najważniejszych pokarmów i ich symbolika
Do koszyczka, zwanego święconką, wkładamy wybrane pokarmy, z których każdy ma głęboką symbolikę religijną. Najczęściej jest 7 pokarmów w święconce. Są to:
- Jajka (pisanki, kraszanki) – symbolizują nowe życie i zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa.
- Chleb – oznacza ciało Chrystusa, pokarm życia wiecznego i codziennego chleba, o który wierzący proszą w modlitwie „Ojcze nasz”.
- Wędlina (szynka, kiełbasa, boczek) – symbol radości i dostatku po czasie postu. Oznacza również Boże błogosławieństwo.
- Sól – symbol oczyszczenia, prawdy i trwałości. Przypomina, że chrześcijanin powinien być „solą ziemi”.
- Chrzan – oznacza siłę, odwagę i męki Chrystusa. Jego ostry smak nawiązuje do goryczy cierpienia.
- Ciasto (najczęściej babka wielkanocna) – symbol doskonałości i talentów ludzkich, które oddajemy Bogu.
- Baranek wielkanocny (figurka z cukru, ciasta lub masła) – symbol Jezusa Chrystusa, Baranka Bożego, który został ofiarowany za zbawienie świata. Często z chorągiewką i krzyżem, czyli znakiem zwycięstwa nad śmiercią.
Oprócz wymienionych pokarmów warto też pamiętać o dodatkowych elementach koszyczka, takich jak:
- zieleń (bukszpan, borówka, rzeżucha) – oznacza życie i nadzieję, odradzającą się przyrodę.
- ser (tradycja w niektórych regionach) – symbol przyjaźni i zgody w rodzinie.
- świeca – symbol światła Chrystusa i Jego obecności w domu.
- biała serwetka i koronkowa nakrywa – wyraz szacunku i czystości.
Poświęcone pokarmy spożywamy dopiero w czasie śniadania wielkanocnego w Niedzielę Zmartwychwstania. To pierwszy, uroczysty posiłek po zakończeniu Wielkiego Postu i Triduum Paschalnego.
Dlaczego święconki nie wolno wyrzucać?
Zgodnie z wiarą katolicką poświęcone jedzenie jest pobłogosławione, dlatego katolicy traktują je z należytą czcią. Pokarmów nie wolno marnować i wyrzucać. Jeśli ze święconki zostaną resztki, należy je zjeść z szacunkiem, a ewentualne resztki (np. okruszki) można zakopać w ziemi, by nie zostały potraktowane bez należnego szacunku.